Togtur med nogo attåt

Det var ganske ok å kunne slappe av på toget i stedet for å kjøre hjem fra Stjørdal etter en lang uke som kursholder. Hjernen føles litt grillet og jeg så frem til en rolig tur med avslapping.

Jeg fikk hyggelig reisefølge en del av strekningen da en godt voksen dame satt seg ned ved min side og det viste seg at vi hadde en del felles interesser. Da hun gikk av langt oppe i Gudbrandsdalen ble jeg igjen sittende å se på terrenget som gled forbi utenfor vinduet mens lydboka bredte ut sitt litterære landskap i mine hodetelefoner. Ved Lillehammer var boka ferdig og jeg hadde tenkt å nyte resten av turen uten noe mer slik lyd.

Da var det at en ung lyshåret jente tvers over på andre siden tok opp mobil og ringte en venninne. Den samtalen varte over en time og maken til nonsens prek har jeg sjelden hørt. Hun holdt blant annet et foredrag for venninna om nylige avdøde Osama og mente at det avisene skrev om ham bare var tull. Han var jo helt ufarlig og hadde aldri vært ansvarlig for noe nettverk som drev med terror??? Her var det verdensforståelse og utenrikspolitikk på et nivå som gjorde meg skremt. Jeg så at en del av de andre i salongen også tittet forundret på henne av og til.

I slike tilfeller lurer jeg på hvilken menneskerett jeg har gått glipp av. Er det virkelig en rett å prate høyt og skingrende og dermed la andre terroriseres av egne «intelligente» utsagn? Da hun la på telefonen, som sagt etter vel en time hadde jeg virkelig lyst til å klappe, men klappet i stedet sammen og holdt kjeft.

Jeg måtte kjøpe ny billett da jeg kom til Trondheim, det viste seg at datoen på reisa mi var feil. Det stod den 7 mai og ikke den 6 på turen fra Trondheim til Oslo. Dette er sikkert en feil jeg har gjort under bestillingen, men det var ikke mulig å få endret det på Trondheim stasjon. Ny billett måtte kjøpes og det ble nesten 1000,- nye kroner for å komme seg hjem til Oslo. NSB må være et selskap som hater sine kunder. Flere steder hang det plakater med ordet service og at de ytet service, men å få booket om en billett er ikke mulig hos NSB selvom de hadde en masse ledige seter. De skyldte på at jeg hadde kjøpt minipris. Det merkelig er at de opererer med mange forskjellige minipriser og ikke bare en. Jeg hadde kjøpt en tur til 399,- fra Trondheim til Oslo og ikke en til 199,- som de reklamerer for, men det var fortsatt minipris og kunne ikke endres. De 90,- jeg hadde betalt for kontorvogn kunne heller ikke benyttes på nytt, selvom det ikke er minipris og jeg måtte kjøpe en ny billett til 90,- på den turen også. Det sier seg selv at det blir meeeget lenge til jeg noen gang kommer til å ta tog igjen.
Hos flyselskapene, som må leve av service:-), er dette ikke noe problem og det hender stadig at jeg på mine reiser må bytte fly. Som regel er dette aldri noe problem, bortsett fra de gangene at det flyet jeg gjerne vil være med er fullt.

NSB har nok veldig lang vei å gå før de i det hele tatt kan benytte ordet god service. På veien ned stoppet toget rett før Otta og strømmen forsvant. alt ble mørkt. Ikke en lyd ble sagt over høyttaleranlegget etterpå for å forklare hva som hadde skjedd og konduktøren kom heller ikke gjennom toget for å forklare. Ingen visste noe og vi ble stående i nesten 20 min før toget plutselig begynte å bevege seg igjen. På vei opp til Trondheim om mandag, var toget forsinket allerede med 50min til Lillehammer og da opplyste de hele tiden over høytalerene at det var jernbaneverkets skyld. NSB var helt uten skyld og de som mistet forbindelse til andre tog kunne de ikke hjelpe. Jeg mistet jo mitt tog til Stjørdal mandags kveld på denne måten. Da jeg var i Trondheim i går tok jeg opp dette og ville ha refundert bilettene jeg hadde kjøpt, men det gikk ikke, Jeg måtte søke NSB om refundering sa dama bak disken. Det var ikke NSB sin skyld at jeg ikke hadde rukket toget, det var Jernbaneverket.

Dette skal vi som reisende godta. Minister Kleppa prater og prater om tog og samferdsel og sier hele tiden at det må bli værre før det kan bli bedre. Kan det bli værre i det hele tatt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: