VG har en artikkel om en dommer i Bergen som tydligvis ikke følger den smale sti for dommere.
Det er veldig greit at slikt kommer frem og at det ryddes opp i, men jeg undrer meg over bruken av navn og bilder? Rans- og voldtekstforbrytere skal være anonyme pga personvern, men det er helt ok å offentligjøre navn på personer som dette og henge dem ut i pressa enda før det er opprettet sak. Skjønner ikke logikken her.

6 kommentarer

 1. Når det gjelder logikken med navn og bilde, dette er mannen som skal dømme oss vanlige dødelige. Dette er mannen som har livet ditt i sin hånd og kan gjøre som han vil. For å sette det på spissen, dommere er så nærme Gud vi kommer. Så ja, jeg vil ha fullt navn og bilde og alle detaljer klistret over alle aviser. Man kan ikke sammenligne denne fyren med en simpel ransmann eller voldtektsforbryter, han stiller i en helt annen liga og han har makt.

  Liker

 2. Dommere ja, hvordan skal man kunne stole på et menneske som tror så godt om seg selv at de har som jobb å dømme andre mennesker? Tor Holger Berthelsen er kun èn av mange eksempler, man må være litt smårar for å si ja til denne jobben. Jeg for eksempel kunne aldri vært dommer, fordi jeg vet jeg er et vanlig menneske og vanlige mennesker tar feil altfor ofte. Det er godt å se det ryddes litt i støvete kroker, Berthelsen er en luring, han er en helt vanlig tulling som har skaffet seg en overbetalt jobb, så han kan drive dank og samtidig få det til å se ut som om han jobber. Men nå rakner alt, nå ser han at han kanskje må skaffe seg en ordentlig jobb og faktisk jobbe for pengene så nå er det helt krise, han må prøve å snakke seg ut av dette. Det er ingenting med den mannen som tilsier at han er i stand til å dømme så mye som en fotballkamp for 10-åringer.

  Liker

 3. «lovlydig» skrev: «Jeg skriver denne kommentar fordi en skal passe på med å ensidig dømme noen ut fra hva som lekkes til pressen, en skal ikke se bort fra at det er flere enn en som er aktuelle avskjedigelskandidater og som er feilplassert og en fare for folks rettssikkerhet.

  Alle domstoler burde ha vært videofilmet med lyd, slik at man enklere kunne vurdere de som har slik en enorm makt til å dømme andre».

  Enig! Og når det ikke er gjort/gjøres, – burde det være pressens oppgave å gå kritisk inn i materien. For meg er det åpenbart at dommere og rettsaktører har ‘noe å skjule’. At pressen her går ut med navn og bilde er sterkt kritikkverdig. Almennheten skal informeres om saken, men navn og bilde synes å ha karakter av gapestokk. Som jeg har sagt: Er sikker på at det er mange dommere som burde utsettes for pressens kritiske blikk. Tror det ville hjelpe på mht. de største overtrampene. Og sett gjerne under debatt: Hvorfor ansvarliggjøres ikke dommere når de gir domsavsigelser som er åpenbart gjort på mangelfullt grunnlag?
  Bil- og buss-sjåfører, og mange andre yrker ansvarliggjøres for sine handlinger. Som sjøkaptein risikerer du år i fengsel om du blir tatt i åpenbar uansvarlighet.

  Forøvrig: I mitt første innlegg kan leses: » . . . .veldig mange dommer avsies på grunnlag av mistanke, snarere en velfunderte bevis». Jeg mente selvfølgelig » . . . «indisier», – ikke «mistanke». Ellers noen trykkleifer som leseren bes vennligst overse.

  Liker

 4. Dommer Tor Holger Bertelsen og dommer Ove Kjell Hole kranglet i Bergen tingrett.

  Bertelsen har jeg ikke truffet personlig, men Hole har jeg erfaring med som vitne og tilhører.

  For å si det sånn: jeg kan godt forstå at noen klikker på Hole, han var motvillig til å ta inn dokumenterbare fakta, var dominerende (overfor rettens andre parter, som advokater, tiltalte, vitner, osv), opptrådte partisk, delvis smårabiat i oppførsel og stemmebruk, osv.

  Saken jeg vitnet i hadde så mange bevis at den burde ha blitt avvist, likevel ble de tiltalte dømt. Heldigvis ble Holes dom omgjort av lagmannsretten.

  Jeg skriver denne kommentar fordi en skal passe på med å ensidig dømme noen ut fra hva som lekkes til pressen, en skal ikke se bort fra at det er flere enn en som er aktuelle avskjedigelskandidater og som er feilplassert og en fare for folks rettssikkerhet.

  Alle domstoler burde ha vært videofilmet med lyd, slik at man enklere kunne vurdere de som har slik en enorm makt til å dømme andre.

  Liker

  1. Å stole på det som presenteres i pressen kan ofte føre galt avsted, men når det blir så ille som dette at det skal opprettes oppsigelsessak er det noe rart. Virker som en personalsak som har kommet til pressen alt for tidlig.
   Jeg kjenner ingen av de innvolverte og kan ikke uttale meg om noen av dem, men reagerte på bruken av navn og bilder.

   Liker

 5. Og førstelagmann Bjørn Solbakken bør holde tåta skikkelig tett! Han var (en av tre) dommere i en sivilsak for lagmannsretten i Bergen (dengang var han sorenskriver i Haugesund, mener jeg, -men vikarierte som dommer i lagretten (Bjørgvin). Med unntak av Solbakken forholdt dommerne seg rolig og lyttende under sakens gang. Herr Solbakken derimot, stilt masse spårsmål, – for ikke å si avga partinnlegg til gunst for den ene av partene (sivilrettssak, barnefordeling etter samlivsbrudd), dvs. den saksøkte, her moren. Vel, jeg skal ikke gå i detaljer, det vil nok kjede leseren, – men som sagt: Solbakkens oppførsel minnet i et hvert fall lite om seriøs rettsbehandling, – snarere et ‘tribunal’ som mors forlengede arm. Tror Tinghuset i Bergen sliter med flere enn Tor Holger Berthelsen. Og at norske domstoler ofte generelt slitet med å få avsagt dommer beroende på bevis. Litt lesing av dommer på nettet, og en sitter klart igjen med at veldig mange dommer avsies på grunnlag av mistanke, snarere en velfunderte bevis. Hva iøvrigt gjelder barnefordelingsdommer: 1: Hvorfor faller avsagte dommer ut til fordel for mor i 90+%, når lovens bokstav setter partene likt? Kan det skyldes «politisk korrekthet» snarere enn juridisk etterlevelse av lovens bokstav? 2: For den i oversnitt interesserte leser: Se på den aldeles meningsløse bruken av (såkalt) sakkyndige i sivildomsbeslutninger. Horribelt er her et understatement!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: