Kategorier
Foto

Verktøy kontra kunnskap

NRKbeta har som vanlig veldig bra artikler om mange ting og i dag er det om fotografering. Er verktøyet halve jobben eller er det kunnskapen?

Selv benytter jeg som oftest speilrefleks da det er raskere, har større bildebrikke og muligheter for linsevalg. Jeg har imidlertid alltid et kompaktkamera med meg i lomma og nå for tiden er det et Canon G10 som jeg også benytter til dykking. Canon har et flott undervannshus til det og dermed kan jeg benytte det som et flerbrukskamera.

Kvaliteten på bildene fra kompaktkameraet er meget bra, men med høy oppløsning og liten brikke så må det bli støy etterhvert. Det er moro å se at Canon har gått mot pikselstrømmen med sitt siste kompaktkamera og G11 har «bare» 10 megapiksler, en tilbakegang på 4.7mp. Fornuftig.

Kunnskap betyr enormt mye og har man litt peil og erfaring er det mye man kan få ut av et kompaktkamera. Veldig ofte stiller folk inn kameraet på P (Program) eller full auto og knipser i vei. For mange er dette mer enn godt nok og de tar kanskje bare noen få feriebilder og setter disse i et album. Flere ganger har jeg vist venner og bekjente hvordan man kan endre innstilling til Av (Blender) eller Tv (Lukker) og derved drastisk øke kvaliteten på enkelte motiv. _MG_4220_tinaSkal man fryse et motiv i bevegelse trenger man en litt kortere eksponeringstid, f.eks. 1/250s i stedet for 1/60. Skal man ta bilde av et landskap er det normalt ønskelig med stor dybdeskarphet og da skal blenderen reduseres til en mindre åpning. f. eks. 8, 11 eller 16. Portrett med uskarp bakgrunn kan man fikse ved å benytte blenderprioritering (Av) og sette blenderen til en stor åpning, f.eks. 2.8. Portrettet har jeg tatt av Tina Bang Andersen på Trollkrittet i Tønsberg 17. sept. 2009 og der benyttet jeg telelinse med stor blenderåpning og bakgrunnen ble veldig sløret. Bildet er også behandlet med filteret SkinEven fra Topaz Labs.

Artikkelen til NRKbeta finner du her. Bildet nedenfor er hentet fra NRKbeta og ved å klikke på bildet kommer du til deres side på Flickr. Her kan du se de 5 viktigste punktene hvor motiv og lys ligger på topp og utstyret kommer lenger ned.

3928078043_f3060d797b

Av Jens-Chr

66 år og dagpendler. Reiser mye i jobben og har alltid med meg kamera for å ta bilder. Til daglig jobber jeg i Axiell Norge (tidl. Bibliotekenes IT-senter AS) i Oslo og steller der med biblioteksystemet Quria og Mikromarc og webportalen Arena.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s